Cascara

Přemýšleli jste někdy nad tím, v čem vlastně rostou zrnka kávy, kretá známe už jako praženou surovinu k přípravě kávy?

 

Rostou v třešni. Představte si klasickou třešeň, která roste na keři kávovníku. Když je třešeň zralá, sbírá se a z jejího nitra se získávají kávová zrna. K oddělení zrnek od dužiny se používá několik metot. Jednou z nich je tzv. suchá metoda. Během tohoto způsobu zpracování kávových třešní dochází k jejich sušení na slunci po dobu 10–14 dnů. Poté jsou zrna oddělena od uschlých šlupek. A právě tyhle šlupky jsou známy jako Cascara (ze španělského cáscara – skořápka, slupka). V mnoha zemích, kde se zpracovávají plody kávovníku, jsou šlupky kávových třešní považovány za odpad. Používají se jako hnojivo pro kávovníkové keře. Jen málo kde se šlupky třešní zpracovávají dál, balí se a expedují jako Cascara.

Cascara není žádnou novinkou, tento nápoj je dokonce starší, než káva tak, jak ji známe dnes. Pražení kávy se objevilo až v patnáctém století, přičemž slupky kávových třešní se louhovaly při přípravě horkého nápoje již stovky let předtím. Tato metoda byla donedávna známá pouze v tradičních pěstitelských oblastech Etiopie a Jemenu.

Důkazem tradice Cascary může být i více jak tisíc let starý jemenský nápoj Qishr, který kromě kávových slupek obsahuje i zázvor nebo skořici a sloužil kvůli své nižší ceně jako náhrada kávy. Qishr se využíval mimo jiné i u arabských náboženských obřadů.
www.kavovelisty.cz

Výluh z Cascary se připravuje podobně, jako ze sypaných čajů. Cascara se zalije horkou vodou (cca 93℃) a nechá se luhovat cca 10–15 minut. Chuť je přirovnána k chuti ovocných čajů, rooibosu, či čaji z šípků. S chutí kávy, jak ji známe z kaváren, nemá ale nic společného. Stejně jako káva, i Cascara obsahuje kofein. Navíc je bohatší na antioxidanty a vitamíny.

Receptur na přípravu Cascary je nespočet. Můžete experimentovat i s přípravou na led, dochucením pomerančovou šťávou nebo limetkou. U nás v kavárně můžete ochutnat Cascaru jako teplý čaj, jako limonádu Cascasa Fizz a oblíbený je i drink Aperoll Fizz (Cascara s Aperolem).

Tak přijďte ochutnat Cascaru z Panamy, kterou máme z farmy Casa Ruiz – La Berlina. Nebo si ji odneste naváženou domů…

foto: Iveta Kulhavá